Automatizacija ne isključuje zapošljavanja

U prostorijama Županijske komore Split održan je Investicijski forum južne Hrvatske. Kroz ovaj se projekt posljednje četiri godine prepoznaje i nagrađuje najbolje poduzetnike i proizvodne investicije. Sam izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija, posebice onih koje rezultiraju novim zapošljavanjima i izvozom, predstavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora projekta.

U sklopu investicijskog foruma održan je i okrugli stol na temu stvaranja pozitivnog investicijskog okruženja na kojem su sudjelovali Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika, Mira Krneta, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić Grupe i Anđelko Katavić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije.

„Porezna opterećenja sigurno su jedno od područja koja bi se mogla na neki način modificirati. Opterećenje na poslovanje preveliko je i imamo skupu državu pa nam je konkurentnost otežana. S druge strane, svaka ozbiljna investicija koja može rezultirati izvozom destimulirana je politikom tečaja i samim time nije atraktivna za inozemne ulagače. Na tome se može i treba raditi. AD Plastik posluje u jako dinamičnoj industriji u kojoj je nemoguće poslovati bez stalnih ulaganja u kompetencije i tehnološku modernizaciju postrojenja. Unatoč ulaganjima u automatizaciju i robotizaciju, uz dvije potpuno automatizirane linije bojenja u Zagrebu, u posljednje smo četiri godine zaposlili 350 radnika. Pogrešna je percepcija kako robotizacija i automatizacija isključuju nova zapošljavanja. Naprotiv, otvaraju se nova radna mjesta s drugačijim opisom posla.“, istaknuo je Došen