Četiri milijunti Renault iz Revoza

Slovenska tvornica Revoz iz Novog Mesta svečano je obilježila proizvodnju četiri milijuntog vozila Renault proizvedenog u svojim pogonima. Radi se o srebrnom Renault Cliu diesel, proizvedenom za francusko tržište.

Revoz je danas u stopostotnom vlasništvu francuskog Renaulta, a tvornica u Novom Mestu već 46 godina s Renaultom piše nova poglavlja razvoja i napretka automobilske industrije. Dvadeset je godina trebalo tvornici u Novom Mestu da proizvede prvi milijun vozila, zadnji milijun proizveden je u posljednjih sedam godina, a do petog milijuna planiraju doći u sljedeće tri i pol do četiri godine. „U Revozu smo ovaj četiri milijunti automobil proizveli u razdoblju kad se tvornica vraća na stare staze najučinkovitijih podružnica Grupe Renault. Novim razvojnim ciklusom planiramo uvođenje najsuvremenijih tehnologija s područja digitalizacije, automatizacije te električne i autonomne mobilnosti.“, izjavio je ovom prilikom Kaan Ozkan, predsjednik Uprave Revoza.

Revoz okuplja razne dobavljače među kojima je vrlo važan i AD Plastik. Pogotovo je značajna suradnja bila na projektu Edison zahvaljujući kojem se Revoz 2014. istaknuo kao ključni dio partnerstva Alijanse Renault-Nissan i njemačkog Daimlera. Twingo III i Smart ForFour proizvode se isključivo u Novom Mestu, a pridružio im se i električni Smart ForFour, čime je Revoz stupio u novo razdoblje razvoja električne mobilnosti. Od sredine 2017. godine u Revozu se proizvodi dio programa modela Clio četvrte generacije.

Prema riječima Marinka Došena, predsjednika Uprave AD Plastika, u prošloj je godini udio Revoza u ukupnim prihodima AD Plastika iznosio je 20 posto. „Našu suradnju i dalje želimo temeljiti prije svega na povjerenju i kvaliteti i tako razvijati i unaprjeđivati naše partnerstvo. Suradnja Revoza i AD Plastika prolazila je različite faze. Nekad smo za modele Renault 4 i Renault 5 isporučivali obloge vrata i dijelove instrument table, a danas Twingo koji izlazi iz ove tvornice ima 212 dijelova koje proizvodi AD Plastik. Veliki iskorak u našoj suradnji bio je projekt Edison, točnije proizvodnja Twinga i Smarta što je bio jedan od razloga izgradnje potpuno nove i robotizirane linije bojenja u Zagrebu. AD Plastik zajedno s Renaultom sudjeluje i u razvoju samih proizvoda i alata, a pred nama je realizacija novog projekta Clio BJA. Siguran sam kako je to samo jedan u nizu naših budućih uspješnih projekata. U 2017. godini preko devet milijuna komada proizvedenih u našim tvornicama dostavljeno je u Revoz.“, istaknuo je Marinko Došen.

Revoz je 2017. godine uprihodio skoro 1,6 milijardi eura te ostvario dobit od gotovo 35  milijuna eura, a investirano je 40,2 milijuna eura. Najveći je izvoznik u Sloveniji i treće je po veličini poduzeće u toj zemlji. U Revozu je 2017. godine proizvedeno 189 687, a rekordne 2009. godine proizvedeno je 212 680 vozila. Rekord do danas nije nadmašen, ali u bliskoj budućnosti očekuje njegovo nas obaranje ne bi iznenadilo.