Na pomolu stabilizacija opskrbe poluvodičima

Objavljeni su rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvo tromjesečje 2023. godine koji konačno pokazuju početak stabilizacije opskrbnih lanaca, točnije opskrbe poluvodičima. Poslovni prihodi Grupe iznose 33,07 milijuna eura i niži su za 1,1 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ali glavni razlozi takvog kretanja su značajno smanjeni prihodi s ruskog tržišta. Istovremeno, poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 8,2 posto i iznose 25,37 milijuna eura, dok su prihodi Grupe na tržištima Europske unije i Srbije porasli za 18,8 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe iznosi 2,8 milijuna eura i niža je za 14,5 posto, no primjetno je njezino poboljšanje u odnosu na prethodna izvještajna razdoblja. Ostvarena neto dobit Grupe za prva tri mjeseca iznosi 0,68 milijuna eura i bilježi značajan rast u odnosu na usporedno razdoblje.

„S obzirom na geopolitičku situaciju te znatno niže prihode i aktivnosti na ruskom tržištu, rezultati Grupe su očekivani, ali značajno je smanjen udio s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije pa iznosi svega 7,21 posto. Unatoč okolnostima i situaciji u kojoj jedna ruska tvornica ne radi, a druga proizvodi sa smanjenim kapacitetima, važno je napomenuti kako su ruska društva promatrana kao cjelina samoodrživa i financijski neovisna o matičnom društvu. Istovremeno, u Europi broj novoregistriranih automobila raste i to na svim važnijim tržištima. Uz više od 95 milijuna eura novih poslova ugovorenih u promatranom razdoblju za europsko tržište, takvi nam pokazatelji daju razloga za umjereni optimizam. Zbog neizvjesnosti na tržištu, oprez je i dalje nužan, ali naša je primarna zadaća u narednom razdoblju ojačati svoju poziciju razvojnog dobavljača i očuvati financijsku stabilnost“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.  

Iako su i dalje prisutne geopolitičke neizvjesnosti te značajni inflatorni pritisci, cijene sirovina i energenata donekle su se stabilizirale. To ima pozitivan utjecaj na rezultate društva, uz određena usklađenja prodajnih cijena koja su provedena.

„Pred nama je razvojna godina i potpuno smo usmjereni na kvalitetnu pripremu ugovorenih poslova, s obzirom da je tijekom 2024. godine planiran početak serijske proizvodnje gotovo svih projekata ugovorenih tijekom ove i prošle godine. Prilagođavamo se okolnostima, ali imamo jasnu viziju i cilj. Proširenjem svojih razvojnih i proizvodnih portfelja želimo osnažiti svoju poziciju na europskom tržištu i spremno se pridružiti novoj eri automobilske industrije“, rekao je Marinko Došen.