Među pet najboljih

Top 5 hrvatskih kompanija s najvećim udjelom žena u upravama u 2017. godini su Ericsson Nikola Tesla, AD Plastik , Optima telekom, Zagrebačka burza i Hrvatski Telekom. Najnoviji CROBEX Indeks žena koji mjeri udio žena u upravama najznačajnijih tvrtki na Zagrebačkoj burzi, pokazuje kako je udio žena u upravama vodećih hrvatskih tvrtki u 2017. godini samo  17,3 posto. To je smanjenje zastupljenosti žena ove godine u upravama za tri posto. Prethodne dvije godine CROBEX Indeks žena bio je iznad 20 posto.

AD Plastik s udjelom žena u upravi od 50 posto spada u pet vodećih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. CROBEX Indeks žena od 2014. godine izračunava tvrtka za pronalaženje kadrova i savjetovanje u upravljanju ljudskim resursima Selectio. Ovaj indeks omogućava uspoređivanje Hrvatske s ostalim zemljama Europske unije prema Izvješću Europske komisije o rodnoj jednakosti u upravama tvrtki.

Prema posljednjim dostupnim podacima Europske komisije iz travnja 2016. godine najviše je žena u upravama u Francuskoj čak 37,1 posto, Švedskoj 36,1 posto , Italiji 30 posto i Finskoj 29,8 posto. Ove su zemlje, uz Nizozemsku s 28,1 posto, zabilježile najveći rast udjela žena u upravama u godinu dana. Taj je rast prosječno iznosio čak pet posto.

U posljednjih godinu dana u hrvatskim tvrtkama u sastavu CROBEX-a za sedam posto porastao je broj zero companies, odnosno tvrtki koje u upravama nemaju niti jednu ženu. Takvih je čak 55 posto.