Ponovno pobjednik u kategoriji velikih poduzeća

Na godišnjoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju, po 12. su put dodijeljene nagrade Indeks DOP-a. Nagrade se dodjeljuju poduzećima za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju, a u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatske gospodarske komore. Poduzeća su nagrađena u devet kategorija, a ove ih se godine natjecalo više od stotinu.  AD Plastik i ove je godine dobitnik nagrade u kategoriji velikih poduzeća.

„Ponosni smo što su naš kontinuirani rad i napredak prepoznati od stručne javnosti i ovim putem se zahvaljujem na nagradi. Prije svega se želim zahvaliti svim našim zaposlenicima koji su najzaslužniji što je društvena odgovornost dio našeg svakodnevnog poslovanja.“, rekao je primajući ovo značajno priznanje Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Središnja tema ovogodišnje konferencije bila je klima i klimatske promjene. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pohvalio je nastojanja HR PSOR-a i HGK da putem konkretnih aktivnosti pridonesu što učinkovitijem ostvarenju ciljeva održivog razvoja u sklopu Agende 2030.

Sudjelujući na panel raspravi, Marinko Došen istaknuo je činjenicu kako broj automobila u svijetu neprekidno raste te kako je unatoč novim trendovima, automobilska industrija svjesna svog utjecaja i stalno poduzima različite mjere za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. „Takav pristup je imperativ u automobilskoj industriji. Uistinu ne možete biti na panelu dobavljača automobilske industrije, bilo da ste dobavljač prvog ili drugog reda, ukoliko nemate jasnu strategiju i ciljeve održivosti. Isto tako, mi smo obavezni vršiti utjecaj na svoje dobavljače, birati ih po tim principima i vršiti redovitu kontrolu.“, istaknuo je Došen.

Došen je naglasio kako je društveno odgovorno poslovanje bezuvjetan izbor AD Plastik Grupe i dio svih  poslovnih procesa. „Istraživanjem i razvojem novih materijala smanjujemo težinu komponenti koje proizvodimo i posljedično težinu vozila. Brinemo o emisijama plinova koji nastaju u našim proizvodnim procesima koristeći najmodernije tehnologije prema najvišim EU standardima. Koristimo reciklat u sve većoj mjeri u samoj proizvodnji. Uveli smo model kemijskog leasinga kojim brinemo o cijelom životnom ciklusu kemikalije, odnosno otapala. Otpadna otpala iz našeg proizvodnog procesa bojenja predajemo ovlaštenom zbrinjavaču koji regenerira otpadno otapalo i ponovo ga vraća u proces na upotrebu. U suradnji s kupcima radimo na smanjenju količine otpadne ambalaže pa je ambalaža naših proizvoda većinom povratna.“, istaknuo je Marinko Došen koji je kao dodatni pokazatelj  kvalitete i odgovornog poslovanja istaknuo različite certifikati koje imaju sve lokacije na kojima AD Plastik Grupa ima tvornice, počevši od IATF-a 16949, do ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001, ISO 27001.

Indeks DOP-a poduzećima omogućava objektivno upravljanje, praćenje, mjerenje i interpretiranje vlastitih specifičnih utjecaja. Koristeći ovaj alat, poduzećima je vidljivije ono što se radi dobro u odnosu na svoje dionike i u usporedbi s drugim poduzećima te ukazuje na moguća područja unaprjeđenja. Kako bi osigurale vlastitu održivost i razvoj, poduzeća u svim aspektima svog poslovanja i svim odnosima moraju pokazivati kontinuirano dobre rezultate.