Žene lošije plaćene od muškaraca

U prostorijama HGK Županijske komore Split, održan je okrugli stol pod nazivom “3. studenoga – dan od kada žene do kraja godine rade besplatno – zašto?”. Tema okruglog stola bila je razlika u osobnim primanjima između muškaraca i žena, a organizirali su je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Split i Udruga poslovnih žena KRUG. Time se želi ukazati kako su žene i dalje manje plaćene za isti posao nego njihove muški kolege te kako ima prostora za unapređenje ove problematike, kao i da je unutar cijelog društva potrebno pronaći volju za promjenom i poboljšanjem.

Na okruglom stolu sudjelovala je i Katija Klepo, članica Uprave AD Plastik Grupe koja je naglasila kako u AD Plastiku nema razlike između muškarca i žene pitanju napredovanja, niti razlike u plaćama za isti posao. „Muškarci i žene u AD Plastik Grupi  imaju vrlo sličan put napredovanja, ali određene pozicije nose povećane odgovornosti i zazove poput putovanja, dodatnog angažmana i slično. Ženama je vrlo važno uskladiti privatni i poslovni dio života pa ponekad ne žele preuzeti dodatnu odgovornost. Što se tiče drugih razvijenih europskih zemalja, osnovna razlika je u tome što u tim zemljama žena ima veću mogućnost izbora nego u Hrvatskoj. Primjerice, imaju mogućnost izbora skraćenog radnog vremena nakon povratka sa porodiljnog dopusta i znatno bolje mogućnosti vezane uz organizaciju čuvanja djece. Ohrabrujuće je kako danas žene u poslovnom svijetu imaju puno bolji status nego prije svega desetak godina. U tom pravcu treba nastaviti raditi i dalje. Sigurna sam kako će se razlike koje postoje u budućnosti smanjiti i s vremenom vjerujem i nestati.“, istaknula je Katija Klepo.

Žene diljem Europske unije od 3. studenoga pa do kraja godine, simbolički rečeno, rade besplatno, usporede li se njihova primanja s primanjima njihovih kolega na istome poslu. Taj je dan nazvan je Danom jednakih plaća i trebao bi poslužiti kao podsjetnik na činjenicu kako žene i dalje bivaju manje plaćene za isti posao od muških kolega. Istraživanje je pokazalo kako u Europskoj Uniji čak 16,1 posto žena imaju manji dohodak od muških kolega za isti obavljen posao. Privatni sektor u EU prednjači u tim razlikama, a sam postotak se razlikuje u pojedinim zemljama. U Rumunjskoj je razlika pet posto, a u bogatoj i razvijenoj Njemačkoj čak 21 posto, dok je u Francuskoj 15 posto. U Estoniji je najveća razlika i iznosi čak 25 posto, dok je u Hrvatskoj razlika negdje oko prosjeka EU.