Doprinos izravnim stranim ulaganjima

U Zagrebu je u hotelu Esplanada, u organizaciji Udruženja stranih ulagača u Republici Hrvatskoj i tvrtke Deloitte Hrvatska, održana konferencija Najbolje prakse izravnih stranih ulaganja srednje i jugoistočne Europe. Cilj je konferencije dati doprinos poticanju inozemnih ulaganja i poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj.

Konferencija je okupila stručnjake koji su predstaviti politiku izravnih stranih ulaganja i strategiju ulaganja koju provodi šest država iz srednje i jugoistočne Europe: Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka. Održana je i panel rasprava „Novi izazovi za Hrvatsku – Poboljšanje poslovne klime i privlačenje investicija„ na kojoj je sudjelovala Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te predstavnici tvrtki investitora među kojima i AD Plastik. Sudionici su u raspravi govorili o tome kako Hrvatska može postati uspješnija u privlačenju ulaganja.

Sudjelujući na glavnom panelu predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen istaknuo je kako su investicije važan pokretač gospodarskih aktivnosti. Na svakog zaposlenog u automobilskoj industriji, koja naglasio je zaobilazi našu državu, dolazi 20 zaposlenih u pratećim industrijama. „Uz pojačan napor u privlačenju investicija od strane Agencije za investicije i konkurentnost, jako je važan individualan pristup hrvatske Vlade svakom velikom potencijalnom investitoru.“, dodao je Došen.

Potpredsjednica Vlade RH  Martina Dalić najavila je kako bi do jeseni trebao zaživjeti internetski servis putem kojeg bi gospodarstvenici mogli prijavljivati administrativne i birokratske zapreke s kojima se susreću.