Službeno je predstavljen novi automobil kojim Renault kreće u osvajanje ruskog tržišta. Captur je postao Kaptur, malo je narastao u odnosu na originalnu verziju, no previše promjena u odnosu na izgled europske inačice i nema. U usporedbi s europskim Capturom, novi je Renault Kaptur 233 milimetra duži, 47 milimetara viši i 35 širi, pa njegove dimenzije iznose 4.33 metra duljine, 1.61 visine i 1.81 širine. Neznatno je izmijenjen prednji dio vozila na kojem se ističu uvećani logo i prednji branik, a ruski Kaptur ima dnevna LED svjetla oblika slova C koja lijepo prate i naglašavaju njegovu pojavu.

AD Plastik Grupa u svojim tvornicama u Rusiji za novi Kaptur proizvodi krov, tapete, tapete prtljažnika, police, uvodnike zraka i branike.

Osim za rusko tržište, novi Kaptur pokušat će osvojiti i neka druga tržišta među kojima se ističe indijsko tržište. Stoga je međuosovinski razmak kotača povećan za 72 milimetra kojim bi trebalo biti osvojeno indijsko tržište jer nudi više prostora u kabini u odnosu na europski Captur. Kaptur za Rusiju ima pet sjedala, no spominje se da će model namijenjen indijskom tržištu imati čak sedam sjedala.

Zapremnina bunkera od 387 litara povećava se na 1200 litara potpunim spuštanjem stražnje klupe. Moderna oprema automobila kao što je keyless entry dio je svake verzije vozila koje mogu biti dodatno nadograđivane. Zanimljivo je istaknuti i sedam inča velik zaslon koji reagira na dodir, povezanost bluetoothom za razgovore u vožnji, mogućnost grijanja sjedala i prednjeg stakla te ostale privlačne sitnice koje zasigurno kupce neće ostaviti ravnodušnima.

Renault ima velika očekivanja od prodaje ovog vozila na posrnulom ruskom tržištu, a službeni početak prodaje najavljen je za kraj svibnja ove godine. Očekuje se kako će ruski Kaptur cijenom biti značajno povoljniji od njegove europske verzije pa stoga ne čude planirane godišnje prodajne količine od minimalno 30.000 vozila. Neslužbeno doznajemo kako bi ovo vozilo trebalo postati hit na ruskom tržištu i tako preuzeti primat nad Dusterom koji trenutno u Rusiji proizvodi 80.000 vozila godišnje. Ostaje nam vjerovati kako će se navedene prognoze i obistiniti.

Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, u pratnji prvog počasnog konzula u Splitu Josipa Eterovića, posjetio je tvornicu AD Plastika u Solinu. Veleposlanika je dočekao predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen sa svojim suradnicima. Prilikom svog službenog posjeta Gradu Splitu, veleposlanik Azimov želio je posjetiti kompanije koje surađuju s Rusijom i ulažu na ruskom tržištu pa je tako prvi izbor bio AD Plastik kao jedan od najvećih hrvatskih ulagača na ruskom tržištu.

„Vjerujemo u razvoj ruskog tržišta i danas, kao i prije dvadeset godina  te se nadamo skorom gospodarskom oporavku Rusije. Nama je suradnja s Rusijom iznimno važna čemu u prilog govore i tri tvornice koje imamo na tom području. Posjet veleposlanika Azimova za nas je iznimna čast jer to znači kako smo prepoznati kao važan gospodarski subjekt u rusko-hrvatskim odnosima.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen. Prilikom posjeta veleposlanik Ruske Federacije upoznao se kratko s radom kompanije i razgledao proizvodne pogone u Solinu s čim je bio jako zadovoljan. Iznimno ga je razveselila spoznaja kako AD Plastik nastavlja svoje poslovanje i širenje u Rusiji te je iskazao spremnost za suradnju i pomoć u našim budućim poslovnim aktivnostima.

U sklopu studijskog putovanja, studenti posljednje godine studija i Helmo Gramme Instituta iz Belgije posjetili su pogone AD Plastika u Solinu kako bi se pobliže upoznali s industrijom, radom i kulturom drugih zemalja. Dvanaest studenata predvodio je profesor Pierre Ernst, a domaćin tijekom posjeta bila je Marijana Topić Domić, direktorica odjela Konstrukcije i razvoja proizvoda.

Studenti su posjetili pogon i odgovoreno im je na mnoštvo pitanja s posebnim naglaskom na napore koji se ulažu u očuvanje okoliša, obnovljivu energiju i recikliranje proizvodnih materijala. „Boravimo u Splitu i okolici već nekoliko dana, a posjet AD Plastiku smo sačuvali za sam kraj kako bi se pobliže upoznali sa svim aspektima poslovanja. S obzirom da će ovaj posjet rezultirati pisanjem našeg diplomskog rada, zahvalni smo na mnoštvu informacija koje smo danas čuli i vidjeli“ – izjavio je Jean Vercouillie, jedan od belgijskih studenata.

Na 19. Skupštini HR PSOR-a AD Plastik postao je njihova punopravna članica. Na skupštini je prisustvovalo preko 60 članova, suradnika i partnera koji su imali priliku čuti sve o prošlim i budućim aktivnostima HR PSOR-a. S obzirom da je Skupština održana u prostorijama HEP-a, predsjednik Uprave Perica Jukić, upoznao je članove s njihovim Izvješćem o održivosti. Ravnateljica HR PSOR-a, Mirjana Matešić, izvijestila je prisutne o radu Upravnog vijeća i ureda te ih je upoznala s Programom rada za 2016. godinu. Osim AD Plastika, na Skupštini su se predstavila još četiri nova člana i to PricewaterhouseCoopers, Lidl Hrvatska, Schneider Electric i Valamar Riviera.

Prezentaciju i predstavljanje kompanije održala je direktorica zaštite i općih poslova Jadranka Konta

U Moskvi je održan 19. po redu Russian Automotive Forum, jedna od najpoznatijih Adam Smith konferencija koja predstavlja vodeće događaje iz područja automobilske industrije u Rusiji. Forum redovito okuplja ključne osobe iz svijeta autoindustrije i nadležnih institucija.

Jedan od govornika na ovogodišnjem Forumu bio je i predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen. Održao je prezentaciju na panel diskusiji „Strategija dobavljača: Uspjeti u ruskoj automobilskoj industriji“, a bio je i jedan od sudionika okruglog stola „Debata proizvođača automobilskih dijelova“.

„Forum je bio odlična prilika za obnavljanje postojećih i uspostavljanje novih poslovnih kontakata i prilika jer se na njemu pojavljuju sve važne osobe iz automotiv svijeta u Rusiji.“, rekao je tom prilikom Marinko Došen.

Glavna poruka poslana sudionicima Russian Automotive Foruma bila je kako je ekonomska kriza ujedno i izazov, a istaknuta je i nužnost partnerske suradnje dobavljača i proizvođača automobila te lokalizacija proizvodnje u Rusiji kojom se mogu ublažiti negativne posljedice krize.

Predstavnici Vlade Ruske Federacije na Forumu posebno su istaknuli svoju odluku kako će u 2016. godini paketom mjera pomoći industriji i poticati kupovinu automobila u Rusiji.

Povodom Dana žena i Majčinog dana, kolege u ruskoj tvornici Vintai podijelili su svojim kolegicama ruže. Organizirano je i natjecanje u crtanju na temu „Moja mama je najljepša“ u kojem su sudjelovala djeca i unuci naših zaposlenika. Svoj djeci koja su sudjelovala podijeljena su priznanja i zahvale, a crtežima su ukrašene radne prostorije. Tako su cvijeće i dječja mašta uljepšale ovaj dan adepeovkama u Rusiji.