AD Plastik dogovorio je dodatni posao na projektu Edison, točnije proizvodnju centralne konzole za vozila Smartforfour (S4S) i Smartfortwo (S2S). Radi se o transferu proizvodnje koji je do sada radila Reydelova tvornica u Rougegoutteu u Francuskoj. Sukladno planu, transfer obuhvaća ukupno 19 alata, a realizacija će biti u tri faze završno sa zimskim zatvaranjima pogona. Navedene konzole proizvodit će se u tvornicama AD Plastika u Zagrebu i Solinu, a isporuke bi trebale krenuti početkom 2017. godine. Prihodi od dogovorenog posla procjenjuju se na tri milijuna eura godišnje do kraja projekta Edison.

Potpisan je ugovor o kupoprodaji udjela tvrtke Faurecia ADP Holding, prema kojem AD Plastik prodaje 40 posto svog udjela Faurecia Automotive Holdingsu. Faurecia je tako postala jedini vlasnik Faurecia ADP Holdinga, odnosno ruske tvornice FADP u Lugi.

Izlazak iz FADP-a je planiran i uključen u poslovne planove AD Plastik Grupe za 2017. godinu, a suradnja s Faurecijom i dalje se uspješno nastavlja. U Rumunjskoj AD Plastik i Faurecia također imaju joint venture tvrtku EuroAPS, u kojoj imaju ravnopravan udjel.

„AD Plastik Grupa dugoročno planira razvoj i širenje na ruskom tržištu, ali strateški želimo biti u društvima u kojima smo većinski vlasnici. Želimo očuvati i osnažiti svoje pozicije na ruskom tržištu. AD Plastik Grupa na ruskom se tržištu trenutno natječe za nekoliko novih projekata, tržište se postupno stabilizira, tečaj rublje se oporavlja, a dogovoreni su i novi poslovi s Fordom. Rusko tržište u svakom slučaju vidimo kao priliku u daljnjem razvoju poslovanja.“, izjavio je tom prigodom predsjednik Uprave Marinko Došen.

Dionica s najvećim porastom cijene

Na svečanoj dodjeli Nagrada Zagrebačke burze, AD Plastiku je po prvi puta dodijeljena ova nagrada i to u kategoriji Dionica s najvećim porastom cijene.

„Iznimna nam je čast primiti ovu nagradu jer ona potvrđuje naše vrijednosti i povjerenje investitora koji ulažu u dionice AD Plastika. U ovim izazovnim vremenima u kojima poslujemo, povjerenje naših dioničara jedan je od osnovnih prioriteta kompanije. Nastavit ćemo ostvarivati zadane poslovne planove, povećavati operativnu efikasnost i profitabilnost te razvijati kvalitetu poslovnog izvještavanja i unaprjeđivati visoke standarde transparentnosti. Ovo nam je dodatni poticaj i odgovornost za daljnji razvoj i stvaranje dodane vrijednosti kompanije, koje temeljimo na harmoničnom odnosu svih naših dionika.“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen zahvalivši na nagradi.

Zagrebačka burza 2012. godine utemeljila je Nagrade Zagrebačke burze s ciljem jačanja prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti. Smatrajući kako izvrsnost svakako zaslužuje priznanje, nagrađivanje prepoznavanjem i podržavanjem najboljih postalo je tradicija. Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

Jubilarna peta dodjela Nagrada Zagrebačke burze okupila je rekordan broj uzvanika., a predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić tom je prigodom izjavila: „Želja nam je kontinuirano identificirati i nagrađivati ono što je na našem tržištu dobro. Ne želimo gledati iza, već ispred sebe i voditi se dobrim primjerima. Drago nam je što je naša nagrada prepoznata kao priznanje izvrsnosti te je dobitnici često ponosno ističu.“

U kategoriji Dionice s najvećim prometom nagradu je dobio Hrvatski telekom, dok je dionica Atlantske plovidbe ostvarila najveći porast prometa. Interkapital vrijednosni papir dobitnici su nagrade za Člana godine, a nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala dodijeljena je Europskoj banci za obnovu i razvoj. Titulu Dionice godine prema izboru javnosti ponijela je dionica Valamar Rivijere d.d., a nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala pripala je matematičaru i edukatoru Toniju Milunu.

AD Plastiku je uručen certifikat Nacionalnog pobjednika za Hrvatsku na dodjeli European Business Awards 2016/2017 u kategoriji uvoza i izvoza. European Business Awards jedno je od najvećih europskih natjecanja koje promovira i nagrađuje izvrsnost i najbolje poslovne prakse unutar europske poslovne zajednice. Taj certifikat popularno nazivaju poslovni Oscar, a AD Plastik izabran je u prvoj fazi selekcije od strane neovisnog žirija između 33.000 prijavljenih kompanija iz 34 zemlje i time je ušao u drugu fazu ovog prestižnog natjecanja.

 „Prepoznati smo kao jedna od najboljih kompanija u kategoriji uvoza i izvoza među 34 zemlje i 33.000 prijavljenih kompanija. To je za nas dodatan motiv za nastavak uspješnog poslovanja.“, izjavio je predsjednik Uprave AD PlastikaMarinko Došen.

U sklopu osme Konferencije o društveno odgovornom poslovanju u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj dodijeljene su nagrade Index DOP-a. AD Plastik dobio je nagradu za najveći napredak koju je u ime kompanije preuzeo predsjednik Uprave Marinko Došen.

„Iznimno mi je zadovoljstvo primiti ovu nagradu, jer ona je potvrda uspješnog provođenja društveno odgovornih praksi u našoj kompaniji. Ova nagrada ujedno je velika odgovornost i poticaj kako bi u budućnosti bili još bolji. Svjesni smo odgovornosti prema zajednici i okruženju u kojem poslujemo, jer kao što se svaki pojedinac treba truditi živjeti u harmoniji s prirodom, tako i svaka kompanija treba poslovati u harmoniji sa svojim okruženjem. I to je ono čemu težimo. Postavili smo vrlo visoke standarde kvalitete i inovativnosti u našem poslovanju, ali jednako tako postavili smo i vrlo visoke i ambiciozne ciljeve po pitanju društveno odgovornog poslovanja. Društveno odgovorno poslovanje dio je našeg korporativnog upravljanja, a u budućnosti ćemo se truditi biti još bolji partneri prirodi i zajednici u kojoj radimo.“, izjavio je Došen.

Indeks DOP-a metodologija je za ocjenjivanje odgovornih praksi u poslovanju hrvatskih tvrtki izrađena po uzoru na slične svjetske metodologije, a u prvom redu na Business in the Community CR Index. Pretočena je u upitnik koji sadrži 119 pitanja iz šest osnovnih područja društveno odgovornog poslovanja. Ova metoda procjene omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih.

Na temelju rezultata postignutih popunjavanjem upitnika, HGK i HR PSOR jednom godišnje dodjeljuju nagradu Indeks DOP-a za uspješno provođenje društveno odgovornog poslovanja u kategoriji malih, srednjih, velikih i javnih tvrtki.

AD Plastik Grupa na svojim je internetskim stranicama objavila treći po redu Izvještaj o održivosti za 2015. godinu s kojim je prešla na izvještavanje prema GRI G4 smjernicama. Od ove je godine prešla na izvještavanje u jednogodišnjim ciklusima, za razliku od dosadašnjih dvogodišnjih ciklusa. Po prvi je puta zatražena i verifikacija sadržaja od vanjske specijalizirane kuće, točnije mišljenje o sadržaju Izvještaja dala je komisija Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

„Treći Izvještaj o održivosti AD Plastik Grupe, svojim suvremenim pristupom i dizajnom u potpunosti je ispunio svrhu nefinancijskog izvještavanja, a to je razumjeti potrebe i očekivanja dionika za informacijama te dati prikaz nefinancijskih utjecaja poduzeća sukladno njihovim potrebama.“, izvadak je iz mišljenja komisije HR PSOR-a.

Društveno odgovorno poslovanje sastavni je dio korporativnog poslovanja i ponašanja u AD Plastik Grupi, a ujedno je alat koji pomaže upravljati rizicima i boljoj procijeni poslovnog okruženja. Iskustva kompanija koje primjenjuju društveno odgovorno poslovanje pokazuju kako su one uspješnije. Imaju zadovoljnije zaposlenike, poslovne partnere i društvenu zajednicu, a brigom o okolišu i zdravlju ljudi umanjuju rizike od eventualnih kriznih situacija, osiguravaju bolji rejting u poslovnoj i društvenoj zajednici i slično. Važnost društveno odgovornog poslovanja prepoznata je u cijelom svijetu, a EU je uvela i zakonsku obvezu za velike tvrtke koje od početka sljedeće godine imaju obvezu objavljivanja nefinancijskih izvještaja, što će za AD Plastik Grupu biti samo nastavak uhodanog izvještavanja.