Solinsku tvornicu posjetili su učenici ekonomske škole Ivana Lucića iz Trogira. U posjet su došli na inicijativu svoje profesorice računovodstva Ljubice Pavić Kabić, a kako teorija funkcionira u praksi objasnili su im kolege Krešimir Jurun i Sandra Capan. Upoznali su učenike s načinom rada AD Plastik Grupe, pojasnili im knjiženje utroška sirovina, uskladištenje gotovih proizvoda i razduživanja skladišta za prodane proizvode. To je ono što učenici slušaju u školskim klupama pa im je bilo vrlo zanimljivo vidjeti kako dobiveno znanje primijeniti u praksi. Nakon prezentacije obišli su pogon, a srednjoškolci nisu skrivali svoje oduševljenje. Možda se upravo među njima krije i neki budući adepeovac.

Pozitivni trendovi poslovanja AD Plastik Grupe uspješno se nastavljaju i u trećem tromjesečju. Poslovni su prihodi porasli za 5,9 posto i za prvih devet mjeseci 2017. godine iznose 779,5 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit u iznosu od 41,7 milijuna kuna veća je 33,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupnom rastu prihoda uvelike je doprinio konačni oporavak ruskog tržišta na kojem su poslovni prihodi porasli za čak 21 posto, dok sveukupan rast prodaje vozila u Rusiji u istom razdoblju iznosi 10,6 posto. Na tržištima Europske unije i Srbije AD Plastik ima stabilnu tržišnu poziciju koju je učvrstila kroz nove poslove dogovorene u 2017. godini..

„Neprestani rad na optimizaciji poslovne efikasnosti i upravljanju troškovima očituje se prvenstveno kroz povećanje ostvarenih marži i profitabilnosti. U izvještajnom je razdoblju ostvarena EBITDA marža od visokih 15,1 posto, a EBITDA iznosi 117,5 milijuna kuna i pokazuje rast od 18,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.“, izjavio je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Financijska pozicija AD Plastik Grupe ojačana je u prvih devet mjeseci 2017. godine pa je tako, u odnosu na završetak prošle godine, kreditna zaduženost smanjena za 31,2 milijuna kuna.

„U promatranom razdoblju intenzivno smo radili na dobivanju novih poslova za postojeće kupce koji su u poodmakloj fazi pregovora i nadamo se skorim nominacijama. U trećem je tromjesečju isplaćena i dividenda od 8,5 kuna po dionici te smo započeli ulaganja u ‘Pilot liniju bojenja za industrijska istraživanja, razvoj i inovacije’.“, rekao je Marinko Došen.

Na osmim Virtualnim danima karijera i znanja, sajmu koji organiziraju portal MojPosao i regionalni partneri Infostud i Posao.ba, AD Plastik nudi deset pozicija za zapošljavanje u Solinu i Zagrebu.

Ove se godine na sajmu predstavlja 70 tvrtki i ustanova za edukaciju i obrazovanje iz Hrvatske i okruženja. Virtualni dani karijera traju do 18. listopada 2017. godine, a u petak, 13. listopada, poslodavci će se zainteresiranima predstaviti putem webcasta.

Poslodavci izlagači dostupni su na chatu, a kandidati zainteresirani za posao mogu dogovoriti i video razgovor putem privatnog video chata.

Virtualni dani karijera i znanja predstavljaju nastavak fizičkog sajma ‘Dani karijera’ koji portal MojPosao organizira od 2005. godine. U 2010. godini sajam prelazi u virtualno okruženje, a godinu dana kasnije organizaciji sajma priključuju se partnerski portali Infostud.com i Posao.ba čime sajam dobiva regionalnu dimenziju. Sajam se održava jednom godišnje u trajanju od sedam dana, a na njemu se uz tvrtke predstavljaju i edukativne ustanove sa programima obrazovanja kao nezaobilaznim elementom cjeloživotnog učenja.

U Zagrebu je započeta suradnja s dobrovoljnim vatrogasnim društvom Zapad pa je tako organizirana vatrogasna vježba u radnoj jedinici Zagreb1. Vježbi vatrogasaca AD Plastika priključio se i DVD Zapad s dodatnom opremom i sredstvima. Sredinom godine provedeno je osposobljavanje za zvanje vatrogasac koje je pohađalo deset djelatnika AD Plastika. Hrabrost, snalažljivost i potpunu sposobnost za vatrogasni posao pokazale su i tri djelatnice pogona brizganja, a svi polaznici učlanili su se u vatrogasno društvo.

U znak zahvalnosti za pomoć pri osposobljavanju, a temeljem strategije Grupe o društveno odgovornom poslovanju, DVD-u Zapad donirana je radiostanica koja će im olakšati komunikaciju na intervencijama spašavanja ljudskih života i imovine.

Ukupno 34 hrvatske tvrtke i organizacije u hotelu Esplanade potpisale su Povelju o raznolikosti, čiji je cilj potaknuti raznolikost, nediskriminaciju, uključivost i jednake mogućnosti na radnom mjestu. AD Plastik Grupa među prvim je kompanijama u Hrvatskoj koje su potpisale Povelju razvijenu u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) s partnerima iz Slovenije i Rumunjske. Potpisnici Povelje obvezuju se na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju.

Hrvatska je 19. zemlja u Europskoj uniji koja je potpisala Povelju, a inicijativu snažno potiče Europska komisija. Potpisnici Povelje o raznolikosti priključili su se zajednici koja okuplja više od 7100 potpisnika iz 18 europskih zemalja. Na taj su način otvorili nove kanale i potencijal za svoju organizaciju, zaposlenike i zajednicu u kojoj žele odgovorno poslovati. Raznolikost je jedna od temeljnih vrijednosti modernog društva, a iako intuitivno znamo koliko je važna, postaje sve jasnije kako ona predstavlja važan faktor i u poslovnom smislu.  

Povelja o raznolikosti u Hrvatskoj  nastavlja provoditi uspješne modele iz drugih Europskih zemalja, a temelji se na skupu načela dobrovoljno prihvaćenih od strane potpisnika u svrhu promocije raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu.

Znanje, kompetencije, sposobnost i motiviranost jedine su vrijednosti koje poslovni sektor želi i može vrednovati. Prihvaćanje raznolikosti pitanje je poslovne etike, a AD Plastik Grupa u svom Kodeksu promiče raznolikost, nediskriminaciju i uključivost na radnom mjestu.

U Bukureštu je održan Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Rumunjskoj. Održan je u organizaciji HGK i Trgovinsko-industrijske komore Rumunjske, a organizirani su bili i poslovni razgovori na kojima se raspravljalo o mogućnostima konkretne poslovne suradnje. Forum je okupio 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki, a među njima je bila i AD Plastik Grupa koja je na rumunjskom tržištu prisutna već 15 godina.

“Imamo zajedničku tvornicu s francuskim partnerom Faurecia koja se nalazi u krugu tvornice Dacia. Proizvodimo komponente koji se iz Rumunjske izvoze u Rusiju, Indiju, Kolumbiju, Maroko i Alžir. Zadovoljni smo poslovanjem u Rumunjskoj i planiramo proširiti svoju prisutnost. Uz Daciu, tu je i proizvođač automobila Ford s kojim također razgovaramo o mogućnostima poslovne suradnje.”, najavio je Marinko Došen.