Privremeni i nerevidirani izvještaj AD Plastik Grupe za 2017. godinu pokazuje najbolje poslovne rezultate ostvarene u posljednjih deset godina. Poslovni prihodi Grupe u izvještajnom razdoblju porasli su za 16,15 posto i iznose 1.086,89 milijuna kuna.

Neto dobit porasla je za 37,3 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 68,24 milijuna kuna. Stalno poboljšanje financijske pozicije i troškovne efikasnosti ogleda se i u ostvarenoj EBITDA koji iznosi 157,38 milijuna kuna i prikazuje rast od 15,84 posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2017. godini Grupa je smanjila i kreditnu zaduženost za 54,11 milijuna kuna.

„Ostvareni porast prihoda pokazuje kako su realizirane investicije, programi i tehnologije u protekloj godini bile dobar strateški izbor. Adekvatno upravljanje troškovima i optimizacija poslovne efikasnosti rezultirali su rastom ostvarenih marži i dobiti. Stvorili smo ujedno preduvjete za daljnja kapitalna ulaganja i realizaciju potencijalne akvizicije.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Cijena dionice ADPL-R-A u protekloj godini bilježi rast od 22,54 posto pa je tako na dan 31. 12. 2017. godine iznosila 169,10 kuna, dok je CROBEX u istom periodu pao za 7,62 posto. U istom je razdoblju isplaćena dividenda u iznosu od 8,5 kuna po dionici. Godina će ostati zabilježena i po značajnom broju novih poslova koji su ugovoreni i od kojih se u narednim godinama očekuju prihodi veći od 150 milijuna eura.

„Kupac je najvažnija figura u planiranju naših daljnjih aktivnosti pa smo tako u protekloj godini proširili proizvodne kapacitete u Zagrebu, dok su u Solinu maksimalno iskorišteni. Kontinuirani angažman rezultirao je i rekordno visokom prodajom koju smo ostvarili u zadnjem kvartalu 2017. godine. To je dobar pokazatelj trenda godine u koju smo već zakoračili. Ovo je za nas vrlo značajna projektna godina i pred našom je grupacijom vrlo dinamično razdoblje. Postavili smo snažne temelje za budući rast i razvoj i to nam daje sigurnost da možemo optimistično gledati prema budućnosti.“, rekao je Marinko Došen. 

Studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu u pratnji doc.dr.sc. Ivane Smoljko sa Zavoda za elektrokemiju i zaštitu materijala, posjetili su AD Plastikov laboratorij i pogon brizgalica. Primjena teoretskih znanja koja dobiju na fakultetu u praksi, studentima je veliki izazov zato je i ovaj posjet uvelike koristio studentima i njihovim mentorima.

Zahvaljujući projektu Iskustvo zlata vrijedi, poslovnu praksu odradilo je 70 studenata, a više od 20 kompanija do sada je sudjelovalo u projektu. Cilj je projekta proširenje dosega društveno odgovornog projekta te dodatno senzibiliziranje poslovne zajednice za studentske probleme.

AD Plastik Grupa već nekoliko godina aktivno sudjeluje u projektu Iskustvo zlata vrijedi i zahvaljujući projektu neki od studenata su danas vrlo kvalitetni djelatnici kompanije. Apsolventica ruskog i portugalskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Marija Lalić, osoba je s invaliditetom koja nam otkriva kako se često susreće s različitim društvenim predrasudama. Smatra kako su mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u našem društvu nažalost i dalje ograničene. „Praksa u AD Plastiku puno mi pomaže u profesionalnom smislu jer prevodim, a dobivam i iskustvo rada u velikoj kompaniji.“, kaže Marija Lalić.

„Kroz praksu i zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom ili slabijeg imovinskog statusa, želimo im omogućiti stjecanje iskustva i novih znanja. Ukazujemo na važnosti i korist od ovakvih projekata i drugim kompanijama u okruženju. Stjecanje početnog radnog iskustva mladim ljudima koji se prijavljuju, iznimno je dragocjeno.“, istaknula  Kornelija Pavičić, izvršna direktorica ljudskih resursa AD Plastika.