U prostorijama Županijske komore Split održan je Investicijski forum južne Hrvatske. Kroz ovaj se projekt posljednje četiri godine prepoznaje i nagrađuje najbolje poduzetnike i proizvodne investicije. Sam izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija, posebice onih koje rezultiraju novim zapošljavanjima i izvozom, predstavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora projekta.

U sklopu investicijskog foruma održan je i okrugli stol na temu stvaranja pozitivnog investicijskog okruženja na kojem su sudjelovali Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastika, Mira Krneta, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić Grupe i Anđelko Katavić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije.

„Porezna opterećenja sigurno su jedno od područja koja bi se mogla na neki način modificirati. Opterećenje na poslovanje preveliko je i imamo skupu državu pa nam je konkurentnost otežana. S druge strane, svaka ozbiljna investicija koja može rezultirati izvozom destimulirana je politikom tečaja i samim time nije atraktivna za inozemne ulagače. Na tome se može i treba raditi. AD Plastik posluje u jako dinamičnoj industriji u kojoj je nemoguće poslovati bez stalnih ulaganja u kompetencije i tehnološku modernizaciju postrojenja. Unatoč ulaganjima u automatizaciju i robotizaciju, uz dvije potpuno automatizirane linije bojenja u Zagrebu, u posljednje smo četiri godine zaposlili 350 radnika. Pogrešna je percepcija kako robotizacija i automatizacija isključuju nova zapošljavanja. Naprotiv, otvaraju se nova radna mjesta s drugačijim opisom posla.“, istaknuo je Došen

U sklopu CFO konferencije 2019. – Leading Finance to the Future, koju za financijske direktore već petu godinu zaredom organizira Deloitte, održan je i panel pod nazivom „Vodstvo u izuzetnom vremenu“ na kojem su sudjelovali Kristina Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri,Tatjana Divjak, life and business coach, stolnotenisač Zoran Primorac, Sonja Popović, SAP Hrvatska, Darko Pappo iz DIV Grupe i Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

„Naša strategija počiva na dva stupa. Prvi je stalan rast i ulaganje u naše kompetencije, a drugi je upravljanje rizicima. Autoindustrija vrlo je specifična, a posebice kada govorimo o odnosima između kupaca i dobavljača. Na tržištima za koja smo se odredili, AD Plastik predstavlja globalne partnere za svoje kupce. Na taj način širimo svoj portfelj i upravljamo rizicima.“, istaknuo je Marinko Došen.

Spremnost i reakcije u iznenadnim i nepredvidivim situacijama objasnio je na primjeru petogodišnje krize u Rusiji. „Kriza u Rusiji bila je nepredvidiva jer je došla nakon izuzetnog rasta po stopama od 20 posto godišnje. Međutim, diversifikacija tržišta pomogla nam je da nastale šokove u prvom redu podijelimo s partnerima i nastavimo raditi i razvijati se na tržištima koja nisu bila pogođena krizom.“, pojasnio je Došen.

Govorio je ukratko i o specifičnostima automobilske industrije koja se temelji na dugoročnim ugovorima. Osvrnuo se i na akviziciju mađarske kompanije Tisza Automotive koja je bila dio strategije rasta i proširenja portfelja kompanije. „Stalno pratimo i ispitujemo tržište i prilike, ali moramo biti spremni prije nego se odlučimo na takav korak. Prije kupnje mađarske tvornice imali smo sedam tvornica u četiri zemlje i potpuno definiran model rada,  bez obzira na tržišta na kojima poslujemo. Industrija nam je poznata i potrebno je uvesti postojeće i potvrđene standarde i modele poslovanja na novu lokaciju. Ovo je apsolutno adrenalinski biznis i morate imati jako dobru organizaciju i visoke standarde kvalitete kako biste opstali.“, kazao je Došen.

„Zanimljivo je kao na Discoveryju, gledat kako nastaju plastični dijelovi stvarno privlači pažnju. Vlasnička struktura i funkcioniranje dionica me također zanima jer još nisam siguran hoću li nastaviti s ekonomijom ili nečim drugim.“, svoje uzbuđenje nije krio Lovre, učenik trećeg razreda Gimnazije održivog razvoja povodom posjeta solinskoj tvornici. Profesoru Silviu ovo je bila prilika pokazati učenicima u praksi ono o čemu redovito uče, posebice zbog jako dobrog Izvještaja o održivosti AD Plastik Grupe kojeg sa svojim učenicima analizira na nastavi.

U sklopu projekta “INDUSTRIJAliziraj se”, našu su zagrebačku tvornicu posjetili studenti FSB-a koji slušaju kolegij Materijali cestovnih vozila i članovi Europske udruge ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management). Ovaj se projekt temelji na približavanju industrije studentima te njihovom upoznavanju s kvalitetnim načinom rada i ključem uspješnosti pojedinih industrija. Ova je inicijativa vrijedna svake pohvale i podrške gospodarstvenika.